3. Το ενεργειακό ζήτημα της Κρήτης
Είναι κοινά αποδεκτό ότι το ενεργειακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη. Οι λόγοι που το έχουν αναδείξει ως κυρίαρχο πρόβλημα χωρίς οριστική λύση είναι:
• Η μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας στην Κρήτη.
• Η έλλειψη διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα της Χώρας.
• Η μεγάλη ανομοιομορφία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και εποχιακά και ημερήσια, λόγω της έλλειψης Βιομηχανίας και της μεγάλης εξάρτησης της κατανάλωσης από τον τουρισμό.
• Η απουσία μίας σταθερής και συνεπούς πολιτικής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στην Κρήτη.
Η Κρήτη αυτή τη στιγμή εξαρτάται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού, αλλά και στο περιβάλλον. Εάν μειώσουμε την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων στην Κρήτη, θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και θα αυξηθεί η ενεργειακή επάρκεια του νησιού. Οι κύριοι τομείς δράσης που προτείνουμε είναι:
1. Άμεση μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης ενέργειας, με εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
2. Προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες τόσο απλόχερα δόθηκαν στον τόπο μας.
Επειδή τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούν κάποιο χρόνο να υλοποιηθούν, είναι ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί άμεσα να επιφέρει αποτελέσματα. Ενδεικτικά ως μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας προτείνουμε:
• Την άμεση αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Για να υλοποιηθεί αυτή η αντικατάσταση πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, γιατί το κόστος των λαμπτήρων αυτών είναι υψηλό.
• Να προωθηθεί άμεσα επίδομα μόνωσης των κτιρίων, ώστε να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνουμε για ψύξη-θέρμανση.
• Να υλοποιηθούν ολοκληρωμένα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια με την εφαρμογή βιοκλιματικών λύσεων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μόνωσης για να σταματήσει η σπατάλη ενέργειας επειδή το λογαριασμό τον πληρώνουν ‘άλλοι’.
• Να ενταθούν και να επαναλαμβάνονται τακτικά και σε μόνιμη βάση οι καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών για την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας και να προταθούν συγκεκριμένοι τρόποι υλοποίησης (όπως η μείωση της στάθμης θερμοκρασίας στην κεντρική θέρμανση το χειμώνα, αύξηση το καλοκαίρι στα κλιματιστικά, κλείσιμο των συσκευών όταν δεν λειτουργούν, όχι χρήση ενεργοβόρων συσκευών σε ώρες αιχμής κ.ά.).
• Να προωθηθεί η χρήση των μαζικών μέσων συγκοινωνίας και του ποδηλάτου με την δημιουργία χώρων στάθμευσης στους συγκοινωνιακούς κόμβους στην περιφέρεια των πόλεων, με την πύκνωση των γραμμών και με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί γραμμή τρένου στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης.
Σχετικά με την προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προτείνουμε:
• Την άμεση υπογραφή της Κ.Υ.Α. που θα επιτρέπει την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων. Τα Φ/Β είναι μία Α.Π.Ε. που ταιριάζει καλύτερα στις σκεπές υφιστάμενων κτιρίων παρά στην γεωργική γη. Επίσης είναι δίπλα στην κατανάλωση και μειώνει τις απώλειες από τα ηλεκτρικά δίκτυα.
• Την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των εξαιρέσεων για την κατασκευή Φ/Β πάρκων που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ. Τον Αύγουστο του 2008 δόθηκαν περίπου 1300 εξαιρέσεις για Φ/Β πάρκα έως 80KW, (συνολικά περίπου 80ΜW). Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτών των έργων οι επενδυτές είναι έτοιμοι να υλοποιήσουν άμεσα τα έργα αυτά αν δοθούν οι άδειες από τις αρμόδιες πολεοδομίες. Αν υλοποιηθούν όλες αυτές οι επενδύσεις θα μπορούν να καλύψουν το 3,33% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη με βάση την ισχύουσα κατανάλωση. Τέλος η άμεση υλοποίηση αυτών των έργων πέρα από την μείωση των ρύπων θα βοηθήσει την τοπική οικονομία, μια και η συνολική επένδυση αυτών των έργων εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια €.
• Την αδειοδότηση νέων αιολικών πάρκων προηγμένης τεχνολογίας, και την αύξηση της διείσδυσης των αιολικών πάρκων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα τα αιολικά πάρκα καλύπτουν το 14% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Θεωρούμε ότι μπορούν να φτάσουν το 20%, χωρίς τη χρήση μονάδων εγγυημένης ισχύος, με μία καλύτερη διαχείριση. Επίσης τα Φ/Β μπορούν να καλύπτουν ποσοστό 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε λίγα χρόνια.
• Το κλείσιμο του παλαιού και ρυπογόνου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα Λινοπεράματα. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ως αναγκαίο κακό, το νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κορακιά Ηρακλείου, το οποίο θα χρησιμοποιεί Φυσικό Αέριο. Το φυσικό αέριο αν και είναι ορυκτό καύσιμο και εισαγόμενο, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή αυτού του εργοστασίου είναι να κλείσει το εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων και να εγκατασταθούν στην Κορακιά μονάδες που να μπορούν να λειτουργούν με χαμηλό συντελεστή φόρτισης, ώστε να επιτρέπεται η μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η προοπτική μείωσης της παραγωγής στα συμβατικά εργοστάσια της ΔΕΗ στις θέσεις Ξυλοκαμάρα Χανίων και Αθερινόλακκος Σητείας. Θα πρέπει να μελετηθεί η αλλαγή καυσίμου με λιγότερο ρυπογόνο (π.χ. φυσικό αέριο) και σε αυτές τις μονάδες για όσο καιρό λειτουργούν στη μετάβασή μας προς τις ΑΠΕ.
• Να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο της δημιουργίας αντλησιοταμιευτήρων για την εγκατάσταση υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι σταθμοί αυτοί μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια σε περιόδους χαμηλής κατανάλωσης και να την επιστρέφουν σε περιόδους υψηλής κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φτάσουμε σε πολύ υψηλά ποσοστά διείσδυσης των ΑΠΕ στο σύστημα.
2 Απρ 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου