2 Απρ 2009

Συμπεράσματα της ημερίδας "Κλίμα και Ενέργεια" (1)

1. Πολιτικές προστασίας του κλίματος

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα για την ίδια τη βάση της ζωής και τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι αποφάσεις μας σήμερα θα επηρεάσουν δραματικά τη ζωή των επόμενων γενιών 100 ίσως και 1000 χρόνια από σήμερα.
Οι επιστήμονες έχουν δώσει όλες τις αποδείξεις για την επιταχυνόμενη αλλαγή του κλίματος και κανείς πλέον δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε. Δυστυχώς, κάθε νεότερη μελέτη για τα κλιματικά θέματα διαπιστώνει ότι η πραγματικότητα επιβεβαιώνει τα πιο απαισιόδοξα και όχι τα αισιόδοξα σενάρια για το ρυθμό και την έκταση της κλιματικής ανατροπής.
Τα θέματα της κλιματικής κρίσης αν και είναι ψηλά στην πολιτική συζήτηση δεν έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι σήμερα με την απαιτούμενη σοβαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Αν και στην Ευρώπη τα πολιτικά κόμματα έχουν αναφορές και προτάσεις για την κλιματική κρίση, χωρίς αυτό να έχει οδηγήσει στην αλλαγή των σημερινών τάσεων. Σε γενικές γραμμές οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν με αδιαφορία, με ανευθυνότητα ή στην καλύτερη περίπτωση με αποσπασματικότητα και μόνο στο πλαίσιο επικοινωνιακών κινήσεων, τα θέματα της προστασίας του κλίματος όσο και της προσαρμογής όλων των πολιτικών (αγροτική, δασική, αναπτυξιακή, χωροταξική, περιβαλλοντική, κοινωνική κα) στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με αποτέλεσμα το κόστος να είναι όλο και μεγαλύτερο. Και κυρίως να σπαταλώνται πόροι σε λανθασμένες κατευθύνσεις όπως το επίδομα θέρμανσης αντί για ενίσχυση προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας όπως η μόνωση των κτιρίων.
Η οικονομική κρίση
Το νέο στοιχείο της περιόδου που διανύουμε είναι η οικονομική κρίση. Είναι όμως όλο και περισσότερο εμφανής η ανάγκη η πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική/κλιματική κρίση να αντιμετωπιστούν από κοινού. Η σημερινή οικονομική κρίση εκτός από απειλή είναι και μια μοναδική ευκαιρία για να αντιληφθούμε τα λάθη που έχουν γίνει σε βασικές επιλογές (πολιτικές και οικονομικές) και να στραφούμε προς πράσινες λύσεις που θα επιλύσουν ταυτοχρόνως τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι προτάσεις των Πρασίνων για ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και πράσινες μορφές οικονομίας φαίνονται σήμερα ως μονόδρομος αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να θέσουμε τις βάσεις για τη οικολογική και κοινωνική βιωσιμότητα. Αλλά και να προετοιμαστούμε για την μετά το πετρέλαιο εποχή αφού είναι δεδομένο ότι η εξάντληση των περισσότερων πηγών πετρελαίου σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης που θα οδηγήσει ξανά σε σημαντική άνοδο των τιμών πετρελαίου, απαιτούν να στραφούμε σε ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, σε μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και σε γρήγορη ανάπτυξη των Α.Π.Ε..
Η πυρηνική ενέργεια
Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορα λόμπυ, η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί και δεν θα αποτελέσει την εναλλακτική λύση, αντίθετα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη για μια σειρά από λόγους: α) Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι πιο πιθανός από ποτέ, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν σήμερα είναι πολύ παλιοί. β) Δεν υπάρχει λύση για τα ραδιενεργά απόβλητα, τα οποία μένουν ενεργά για χιλιάδες χρόνια. β)Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα βήμα πριν την ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου. δ) Τα πυρηνικά εργοστάσια είναι πιθανοί τρομοκρατικοί στόχοι, γνωστοί εκ των προτέρων. Ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency – ΙΕΑ) σε πρόσφατη έκθεσή του για την πυρηνική ενέργεια, ανέφερε ότι αν δεν επιλυθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα, η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μέλλον του πλανήτη.
Οι στόχοι για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Ο πλανήτης και η ανθρωπότητα δεν έχουν περιθώριο να μην υιοθετηθούν στην Κοπεγχάγη, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, ως στόχοι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% τουλάχιστον μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050. Πολλές περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις ξεκινάνε μεγάλες καμπάνιες και σε αυτόν τον αγώνα τα Πράσινα Κόμματα είναι πολύ ενεργά και δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά έχουν κεντρικό θέμα της προεκλογικής καμπάνιας τους αλλά και της συνεχούς πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασής τους τα θέματα της προστασίας του κλίματος μέσα από μια δεσμευτική συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Η Ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι σήμερα είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά εντελώς ανεπαρκής και οι πρόσφατες οπισθοχωρήσεις σε σημαντικά θέματα απαιτούν την αύξηση της πίεσης στις κυβερνήσεις των κρατών μελών αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ευρώπη στην διαμόρφωση των προϋποθέσεων για μια αποτελεσματική πολιτική προστασίας του κλίματος. Για τους Πράσινους είναι πολύ σημαντικό να προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2009 για το Ευρωκοινοβούλιο μια ισχυρή ομάδα Πρασίνων Ευρωβουλευτών μια και η επόμενη περίοδος (2009-2014) θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα. Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προώθηση πολιτικών για το κλίμα στις διάφορες χώρες και στο Ευρωκοινοβούλιο και η πορεία για την Κοπεγχάγη πρέπει να βρει τις δυνάμεις των πρασίνων ενισχυμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι πρωτοβουλίες των Πρασίνων
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι οργανώνουν μια μεγάλη εκτρατεία για την άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συγκέντρωση εκατομμυρίων υπογραφών για τη δημιουργία 5.000.000 πράσινων θέσεων εργασίας μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχοντας στην κοινή αυτή εκστρατεία θέτουν ως στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 πράσινων θέσεων εργασίας με την μερική εκτροπή του «πακέτου Αλογοσκούφη» αλλά και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων προς πράσινη κατεύθυνση. Για το σκοπό αυτό έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο ενός Πράσινου Κοινωνικού Συμβολαίου που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα για να βοηθήσει στην έξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες αλλά και να συνεργάζονται με ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές δυνάμεις στο πλαίσιο του κοινού στόχου, της προστασίας του κλίματος αλλά και των βαθιών αλλαγών που απαιτούνται. Η εκπροσώπησή τους στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και την Ελληνική Βουλή θα συμβάλει σημαντικά στην τοποθέτηση των θεμάτων της κλιματικής αλλαγής στο κέντρο της πολιτικής συζήτηση στη χώρα μας αλλά και στην άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο δρόμο για τις ευρωεκλογές και τη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο 2009. Θα ενθαρρύνουμε περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των πόλεων και την επεξεργασία κατάλληλων πολιτικών για τους κλιματικούς πρόσφυγες, θέματα τα οποία γίνονται όλο και πιο σημαντικά στην σημερινή εποχή. Θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια συμβολική κίνηση «Κλείστε τα φώτα» που οργανώνεται από πολυάριθμους φορείς, με πρωτοβουλία του WWF.

1 σχόλιο:

  1. Τα θέματα της κλιματικής αλλαγής παραμένουν στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας τα τελευταία χρόνια και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον για πολλά χρόνια ακόμα. Εκτός από το υπαρκτό περιβαλλοντικό πρόβλημα και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου τα θέματα της κλιματικής αλλαγής μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε μια σειρά άλλων προβλημάτων όπως οικονομικών και κοινωνικών.
    Δυστυχώς όμως η δυναμική των κλιματικών αλλαγών δεν έχει μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί στον απαιτούμενο βαθμό. Οι πολιτικές δυνάμεις τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές αν και αναγνωρίζουν την σπουδαιότητα και προοπτική τους αδυνατούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για να συμπράξουν με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Ακόμα και το πρόσφατα ψηφισμένο πακέτο ‘ενέργειας και κλιματικών αλλαγών’ αν και θεωρητικά θέτει ικανοποιητικούς στόχους για την μείωση των εκπομπών παρόλα αυτά αδυνατεί επί της ουσίας να κάνει τις βαθιές εκείνες τομές για έξοδο από την κλιματική κρίση. Σας παραθέτω το παρακάτω άρθρο από τον επικεφαλής ενεργειακής πολιτικής της WWF:
    http://www.euractiv.com/en/climate-change/wwf-singer-eu-cheating-world-climate-change/article-181121
    Καταλήγοντας θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να τονίσω την ανάγκη για αλλαγή πλεύσης στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, με σοβαρότερες και αποτελεσματικότερες προτάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο μια ισχυρή ομάδα Πρασίνων Ευρωβουλευτών στο επόμενο ευρωκοινοβούλιο κρίνετε επιτακτική ανάγκη.

    Με εκτίμηση
    Βασίλης Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή