2 Απρ 2009

Συμπεράσματα της ημερίδας «Κλίμα και Ενέργεια: (2)

2. Το ζήτημα της χωροθέτησης των Α.Π.Ε.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι προφανώς υπέρ της εξοικονόμησης ενέργειας και της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) ως απάντηση στην κλιματική κρίση, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και των θαλασσών, στους πολέμους και τις συγκρούσεις που γεννάει η προσπάθεια ελέγχου των πηγών πετρελαίου, ουρανίου και φυσικού αερίου. Η προώθηση των Α.Π.Ε. και η εξοικονόμηση ενέργειας μπορούν να δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες, πράσινες θέσεις εργασίας, να συμβάλουν στην προώθηση της καινοτομίας, της πράσινης επιχειρηματικότητας και της μετατροπής των πολιτών σε παραγωγούς πράσινης ενέργειας αντί για αχαλίνωτους καταναλωτές ενέργειας. Η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μόνος δρόμος για διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ανεξαρτησίας.
Η προώθηση των Α.Π.Ε. στη χώρας μας έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις μας ως χώρα αλλά και την υποχρέωση μας να περιορίσουμε τόσο την ρύπανση που προκαλείται σήμερα στις περιοχές που παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε ως πολίτες και ως κοινωνία αλλά και τη συμβολή μας στην προστασία του παγκόσμιου κλίματος. Πέρα από την αλλαγή πολιτικών απαιτείται και μια νέα κουλτούρα από την κοινωνία που θα οδηγήσει στην προώθηση των Α.Π.Ε.. Τα έργα των Α.Π.Ε. πρέπει να αντιμετωπίζονται και να είναι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Αν και κάθε έργο έχει στον ένα ή στον άλλο βαθμό επιπτώσεις στο περιβάλλον, τα έργα Α.Π.Ε. έχουν θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Η καλύτερη διαφήμιση για τις Α.Π.Ε. είναι να γίνονται με τον μεγαλύτερο βαθμό περιβαλλοντικής υπευθυνότητας ώστε να αποτελούν επίδειξη καλών πρακτικών περιβαλλοντικής προστασίας.
Για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από τις Α.Π.Ε.
Όσον αφορά στο ζήτημα της χωροθέτησης, της εγκατάστασης και λειτουργίας εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), είτε πρόκειται για αιολικά είτε για φωτοβολταϊκά πάρκα είτε πρόκειται για άλλα έργα όπως οι αντλησιοταμιευτήρες κ.ά., είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υποβάλλονται οι απαραίτητες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) στις οποίες θα εξετάζονται οι εναλλακτικές λύσεις και μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη οδηγίες για το σωστό σχεδιασμό και υλοποίηση έργων Α.Π.Ε. (όπως αυτές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης, του WWF και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων) και να εγκρίνονται μετά από διαβούλευση, όπως άλλωστε επιτάσσει η νομοθεσία. Στην έγκριση των Μ.Π.Ε. θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, τυχόν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις ή αντιρρήσεις. Είναι επίσης απαραίτητο να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για να μην αναιρείται το όφελος για την κλιματική κρίση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα εξαιτίας άλλων επιπτώσεων που μπορεί να προκαλούν στο φυσικό περιβάλλον. Μέσα στους όρους αυτούς θα πρέπει να προβλέπεται ο έλεγχος και η προστασία των περιοχών εγκατάστασης από την διάνοιξη δρόμων που ευνοεί την αλλαγή χρήσεων γης, φέρνοντας συχνά την παράνομη δόμηση και την εκτός σχεδίου δόμηση που μπορεί μεν να μην συντελείται κοντά στις ίδιες τις ανεμογεννήτριες, αλλά στους πρόποδες και την αρχή των δρόμων αυτών. Επίσης ο δρόμοι θα πρέπει να μην προκαλούν διάβρωση εδαφών και να περιορίζονται στο μίνιμουμ απαραίτητο. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι παρθένες φυσικές περιοχές γίνονται τώρα προσβάσιμες και με κάθε τρόπο επιβάλλεται να διατηρήσουν τη φυσική τους χλωρίδα και πανίδα με όλα τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα που θα πρέπει να ελέγχονται και να τηρούνται. Σημειώνουμε ότι θάνατοι ορνέων, απειλούμενο είδος αρπακτικού στην Κρήτη έγιναν από αμέλεια να απομακρυνθούν νεκρά ζώα από την περιοχή με αποτέλεσμα να υπάρξουν ατυχήματα.
Για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός της μεγαλύτερης και ταχύτερης εξάπλωσης των Α.Π.Ε. θα πρέπει να θεσμοθετηθεί μια κλιμάκωση του μεγέθους τους για τον περιορισμό των γραφειοκρατικών απαιτήσεων, που λειτουργούν αποτρεπτικά λόγω κόστους, για τις μικρές εγκαταστάσεις. Ως Οικολόγοι Πράσινοι προτιμάμε περισσότερες περιοχές (μεταξύ άλλων οι αγροτικές και οι αστικές) να αναλάβουν μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για την εγκατάσταση έργων ώστε να μην πιέζονται οι φυσικές περιοχές με υπερβολικά μεγάλες εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. που μπορεί να ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητά τους. Ειδικά στις περιπτώσεις που προτείνεται να γίνουν εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας της εγκληματικής καθυστέρησης των τελευταίων κυβερνήσεων στην εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης και στην θεσμοθέτηση των φορέων διαχείρισης, πράγμα που πρέπει να γίνει τώρα χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Οι εγκαταστάσεις των Α.Π.Ε., λόγω του χαρακτήρα τους θα πρέπει να αποτελούν παράδειγμα σεβασμού προς το περιβάλλον. Επειδή όμως οι Α.Π.Ε. συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στον έλεγχο της κλιματικής κρίσης δεν πρέπει να συναντούν ατεκμηρίωτες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις. Ειδικότερα στο ζήτημα της αισθητικής θεωρούμε πως μπορούν να γίνουν πολύ ευκολότερα αποδεκτές όταν προηγείται ενημέρωση για τα προφανή οφέλη από τη λειτουργία τους. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκών συστημάτων αλλά και ηλιακών θερμοσιφώνων υπάρχουν λύσεις που μπορούν να προσαρμοστούν ακόμα και σε παραδοσιακούς οικισμούς χωρίς να αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική τους ταυτότητα. Μια λύση μπορεί να είναι η δημιουργία μικρών πάρκων Α.Π.Ε. σε σημεία κοντά στους οικισμούς για την κάλυψη των τοπικών αναγκών σε ενέργεια. Προς το σκοπό αυτό πιστεύουμε πως θα πρέπει να επιτρέπεται η χωροθέτηση Α.Π.Ε. ακόμη και εντός σχεδίου. Θεωρούμε πως οι εφαρμογές των Α.Π.Ε. δεν βλάπτουν τον τουρισμό, αντίθετα μπορούν να λειτουργούν ευνοϊκά εφόσον ο επισκέπτης αισθάνεται πως οι υποδομές αυτές αντανακλούν τον σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον.
Για τις εγκαταστάσεις μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων θεωρούμε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η ορθή. Οι όροι για την εγκατάστασή τους διαμορφώθηκαν αφού είχαν γίνει οι σχετικές αιτήσεις από τους επενδυτές και υπάρχουν σήμερα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα όπως οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου. Θεωρούμε ότι εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων θα πρέπει να έχει εφαρμογή πρώτα-πρώτα στις στέγες των κτιρίων στις πόλεις παρά στην γεωργική γη και προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί σε δημόσια κτίρια και να δοθούν νέα γενναία κίνητρα τις επιχειρήσεις και στους πολίτες . Άμεσα, πρέπει να υπογραφεί η σχετική Κ.Υ.Α. που διευκολύνει την διαδικασία σύνδεσης των μικρών Α.Π.Ε. με το δίκτυο της Δ.Ε.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου