13 Μαρ 2009

Πρόσκληση για την ημερίδα





Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στην ημερίδα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ - Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση" που διοργανώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης μαζί με τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) στο Ηράκλειο το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 9:30 το πρωί και χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α) Κλιματική αλλαγή και πολιτική για το κλίμα β) Για μια πράσινη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα και γ) Κρήτη και ενεργειακό ζήτημα. Ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων θα παρουσιάσουν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κλιματική αλλαγή, τις σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τις Πράσινες Προτάσεις για μια ουσιαστική πολιτική προστασίας του κλίματος. Μεγάλο μέρος θα είναι αφιερωμένο στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τόσο από πλευράς επιπτώσεων όσο και από πλευράς των απαιτούμενων αλλαγών πολιτικής προκειμένου να έχει το νησί μας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο κλίμα. Προς το τέλος της ημερίδας θα λειτουργήσουν ανοιχτά Τραπέζια Εργασίας όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές προστασίας του κλίματος, το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης και το ζήτημα της χωροθέτησης των έργων ΑΠΕ.

Η ημερίδα γίνεται στο πνεύμα της διαρκούς εκστρατείας που πραγματοποιούν τα τελευταία χρόνια οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα ζωτικά αυτά θέματα, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο και καταθέτοντας σύγχρονες απαντήσεις. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία πως η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η ανατολική Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα απειλούνται με εντονότερα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, διάβρωση παράκτιων περιοχών, ένταση του φαινόμενου της ερημοποίησης, μείωση βροχοπτώσεων, καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές, μείωση της αγροτικής παραγωγής, ανυπολόγιστες επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία κ.ά.

Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά το ενεργειακό μας μοντέλο, να αλλάξουμε δηλαδή το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Μια τέτοια ενεργειακή επανάσταση, με τεράστιες επενδύσεις, θα αποτελέσει την εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα θα μας προφυλάξει από την εξάντληση των ενεργειακών πηγών και την αύξηση της τιμής τους.


Με εκτίμηση,

Εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης
Ιωσήφ Βεντούρας

Εκ μέρους της Θεματικής Ομάδας Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων
Κωνσταντίνος Κατώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου